Gratis nestkast voor eikenprocessierups

Eiken in onze wijk

Om de eikenprocessierups op een natuurlijke manier te bestrijden zijn vorig jaar 600 nestkasten voor kool- en pimpelmezen opgehangen in onze gemeente. Uit tellingen blijkt dat 50 tot 80% van de nestkasten werd bezet door mezen. De mezen zijn dol op de rupsen en eten ze op. We willen nog meer mezen in onze gemeente verwelkomen, daarom delen we ook dit jaar nestkasten uit.

1000 extra nestkasten

De gemeente stelt in totaal 1000 nestkasten kosteloos ter beschikking. Na de evaluatie van vorig jaar, hebben we de nestkasten een beetje aangepast. Hij heeft een lat aan de achterkant om eenvoudig op te hangen, en het dakje kan vastgezet worden met een schroef.

Wijkraden, natuurgroepen en bewoners aan de slag

Wijkraden, natuurgroepen en bewoners gaan zelf aan de slag om de vogelhuisjes in hun wijk op te hangen. Het levert niet alleen minder rupsen op, maar ook een mooie vorm van samenwerking en burgerparticipatie. 

Vóór 31 maart aanvragen

Geef vóór 31 maart aan ons door hoeveel nestkasten u wilt. info@wijkraaddeoverlaet.nl

Nestkasten in de wijk

Bij de nestkasten is een leidraad gevoegd met tips over de juiste manier van ophangen, monitoren en schoonmaken. Leidraad ophangen mezenkasten. Na het ophangen van de vogelhuisjes vragen we u het volgende te doen:

  • Doorgeven waar ze hangen (april – mei 2021)
  • Doorgeven of ze bewoond zijn (juli 2021)
  • Nestkasten leeg en schoon maken (december 2021)

Natuurlijke bestrijding

Naast het ophangen van de nestkasten treffen we ook andere natuurvriendelijke maatregelen om de eikenprocessierups te bestrijden. We zaaien kruidenrijke bermen in en plaatsen speciale kasten voor sluipwespen en -vliegen. Naast deze maatregelen blijven we de rupsen ook wegzuigen uit de eikenbomen. Zo proberen we samen met de natuur de overlast te beperken.

Vragen?

Hebt u vragen? U kunt altijd een mail sturen naar info@wijkraaddeoverlaet.nl

 

Reacties zijn gesloten.