Wolven in de Overlaet

‘Gigantische slachtpartij’ in weiland Rosmalen waarschijnlijk werk van wolf: ‘Dit is gewoon een snoepwinkel voor die beesten’

Waarschuwing: sommige beelden in dit artikel kunnen als schokkend worden ervaren.

Artikel: Hart van Nederland

Een wolf heeft zaterdagochtend waarschijnlijk flink huisgehouden in een weiland in Rosmalen. Als boer Joan van Mook en zijn vrouw nietsvermoedend hun ronde langs de kuddes maakten, treffen zij bij het weiland aan de Blokkenweg een waar bloedbad aan. Vijf van hun schapen zijn doodgebeten en nog eens dertien schapen zijn gewond.

De boer twijfelt er niet aan dat het bloedbad het werk is van een wolf. Volgens hem is de wolf de afgelopen dagen een paar keer gezien in Rosmalen en omgeving. Uit d.n.a.-onderzoek moet blijken of de wolf echt de dader is.

‘Daar werken wij niet voor’
Als Van Mook zaterdagochtend een telefoontje van de buren krijgt, weet hij eigenlijk al hoe laat het is. De boer vreest al langer voor de levens van zijn in totaal 500 schapen. Eenmaal aangekomen bij de wei treft hij naar eigen zeggen een ‘gigantische slachtpartij’ aan. “Vijf dode schapen lagen verspreid door het weiland met hun nek opengebeten. De rest van de kudde was overstuur,” vertelt Van Mook aan Hart van Nederland.

Lees ook: Unieke beelden: wolf verslindt prooi voor oog van wildcamera

De boer denkt dat het niet bij vijf doden zal blijven. Meerdere schapen zijn er volgens hem zo slecht aan toe dat euthanasie onvermijdelijk is. De dierenarts neemt hier maandag een beslissing over. Het doet Van Mook pijn om zijn schapen zo te zien. “Wij zijn het hele jaar bezig om die beesten zo goed mogelijk te verzorgen en dan treffen we ze zo aan. Daar werken wij niet voor.”

Vrij spel
Van Mook vindt dat er maatregelen moeten worden genomen tegen de wolf. Het beest krijgt volgens hem te veel vrij spel in Nederland. “Ik denk dat ons landje te klein is voor roofdieren. De wolf breidt zich uit en dit is gewoon een snoepwinkel voor die beesten. ”

Lees ook: Schapenboer Jos is woest na 43 doodgebeten schapen

De Brabantse boer is niet de enige die er zo over denkt. Meerdere boeren eisen maatregelen. Daarom werd in augustus een speciaal wolvenplatform opgericht. Het platform probeert een oplossing te vinden voor het toenemende aantal wolvenaanvallen in Nederland.

Daarvan werden er dit jaar tot oktober al ruim twee keer zoveel geregistreerd als in heel vorig jaar. Het gros van die aanvallen vond plaats in Noord-Brabant, Drenthe en Gelderland. Provincie Gelderland trok deze zomer een half miljoen euro uit om boeren te helpen hun vee tegen de wolf te beschermen.

Foto’s: Meesters Multi Media

Artikel: Brabants Dagblad

Schapen van Joan doodgebeten in Rosmalen: ‘De bloederige massa was niet om aan te gluren’

ROSMALEN – Een wolf heeft zéér waarschijnlijk voor de derde opeenvolgende dag toegeslagen in de regio. Donderdag in Macharen, vrijdag in Berghem en zaterdagochtend in een weiland aan de Blokkenweg in Rosmalen. Dit keer zijn vijf Kempische Heideschapen bij ons gedood, en dertien gewond. ,,De bloederige massa was niet om aan te gluren.”

Nietsvermoedend springt Jacco van Hoek, die schuin tegenover het bewuste weiland woont, rond 7.15 uur op z’n fiets. Met naast hem zijn trouwe en speelse makkers: Kees en Cooper. ,,Dat ritueel herhaalt zich elke ochtend, de honden hebben telkens de grootste schik. Ditmaal zag ik onmiddellijk dat er stront aan de knikker was. In de verte, bij de wetering, ontdekte ik dat enkele schapen in afzondering roerloos in het gras lagen. Dat klopt niet, was mijn automatische reactie. Schapen zijn namelijk kuddedieren!”

‘Dit is de natuur, zegt men’

Al snel zag hij wat er aan de hand was. ,,De bloederige massa was niet om aan te gluren. Opmerkelijk: de aangevallen dieren zijn allen in de keel gebeten. Een ander opvallend feit was dat het gaaswerk was platgetrapt”, brengt hij in herinnering. ,,Het vreemde is dat ik binnen he-le-maal niks heb gemerkt. De honden evenmin, ze sloegen in ieder geval niet aan. De enige getuigen waren mijn konijnen en kippen achter het hek. Tja, die arme beestjes kun je helaas niks vragen. Triest, dit is de natuur, zegt men.”

Van Hoek, die zich het apezuur is geschrokken, waarschuwt zijn neef Sven die vervolgens contact opneemt met Joan van Mook van Graslandbeheer, de schapenhoeder in kwestie.

Grote zorgen

Ondertussen start zijn (tijdelijke) buurman Jan-Willem Bosboom de motor van zijn auto. Samen met echtgenoot Caroline gaat hij op weg naar hun toekomstige huis in Maren-Kessel. Immers een afspraak met een aannemer staat op de agenda. Onderweg, ter hoogte van Kruisstraat, roept Caroline opeens: ,,wolf!”

Jan-Willem op z’n beurt begint hardop te lachen: ,,Mens, maak dat de kat wijs. Misschien was het een vos. Wolven zie je alleen in de dierentuin en als je héél veel geluk hebt op De Veluwe. Pas later, toen we weer thuis waren en we de commotie in het weiland in het vizier kregen, begon het kwartje te vallen.”

Door hel gegaan

Van Mook kan zijn ogen niet geloven zodra hij in gezelschap van zijn bordercollie Sammy is gearriveerd. Sammy krijgt het niet voor elkaar de orde te herstellen, de chaos is eenmaal te groot. ,,Stiekem hou je er altijd rekening mee dat dit kan gebeuren. Maar als het dan toch is gebeurd, valt het allemaal rauw op je dak. Die vijf schapen zijn door een hel gegaan. Tegelijkertijd maak ik me grote zorgen om mijn dertien gewonde dieren”, aldus Van Mook. 

Ze staan nu bij hem thuis op stal, in Maliskamp. Een dierenarts van de Herkauwerspraktijk uit Oss heeft hen een tetanusprik, een pijnstiller en antibiotica toegediend. ,,Hopelijk gaan ze het redden, maar dat kun je pas over een paar dagen zeggen. Als een schaap gewond is in haar luchtpijp, betekent een infectie vaak alsnog einde verhaal. De ellende is trouwens in werkelijkheid nóg groter, want het gaat uitsluitend om éénjarige drachtige schapen.”

Knikkende knieën 

De circa zeventig overgebleven schapen die de dodendans ontsprongen zijn, hebben enkele uren later nog zichtbaar last van stress in het weiland dat een slordige zes hectare meet. Van Mook tot slot: ,,De komende tijd zal ik ongetwijfeld met knikkende knieën naar mijn schapen gaan; ik heb er zo’n vijfhonderd in totaal, verdeeld over een vijftal plekken. Bang dat de wolf nogmaals zal toeslaan. Een sluw beest dat uiteraard niet thuishoort in deze omgeving. Ik kan moeilijk het hele weiland gaan beveiligen, dat is gekkenwerk. Dus nu maar duimen dat het hier bij blijft.”

De schapenhouder vond vijf van zijn dieren dood in een wei in Rosmalen. Dertien andere schapen zijn gewond. © Meesters Multi Media/Bart Meesters

Overigens heeft bij12, een organisatie die zich onder andere op interprovinciaal niveau bezighoudt met faunaschade, ter plekke d.n.a. afgenomen bij de kadavers. Onderzoek moet definitief uitsluitsel geven of de schapen daadwerkelijk door een wolf zijn gedood.

Bij het Burgemeester Delenkanaal in Macharen zijn donderdag vier en een dag later in Berghem zes dode schapen aangetroffen. Het afgelopen jaar zijn op verschillende plaatsen in Brabant schapen doodgebeten door een wolf. Het betreffende roofdier vertrok naar België, en kwam uiteindelijk in Frankrijk door een kogel aan z’n eind.

 

Artikel: Visie van de EO

‘Blij dat wolf terug is, maar gevaar wordt onderschat’

De wolf is definitief terug in Nederland. d.n.a. van wolvenkeutels laat zien dat wolvenwelpen die hier geboren zijn, op hun beurt een eigen territorium veroveren. In De Kennis van Nu (NTR) juichen wetenschappers de terugkeer van de wolf toe, maar waarschuwen ze ook voor de gevaren. 

Sporenonderzoek van Hugh Jansman wijst uit dat wolven een plekje in Nederland hebben veroverd. Volgens de ecoloog is het hier voor de wolf ‘tafeltje dekje’ door het grote aanbod aan prooidieren. Maar de wolf vindt het hier zó aantrekkelijk dat zijn collega Geert Groot Bruinderink zich grote zorgen maakt. “Mensen die heel enthousiast zijn over de wolf, vergeten vaak dat de wolf ook een probleem kan zijn. Hij kan mensen aanvallen.”

‘Mens en wolf uit elkaar houden’

Groot Bruinderink pleit er in het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu voor om mensen en wolven zo ver mogelijk uit elkaar te houden, maar of dit in ons dichtbevolkte land zal lukken, betwijfelt hij. We hebben het de wolf volgens hem veel te gemakkelijk gemaakt “door jarenlang falend natuurbeleid, waardoor het aantal hoefdieren compleet de pan is uit gerezen”. Door al deze prooidieren zal volgens hem het aantal wolven in bepaalde gebieden snel toenemen, waardoor wolf en mens elkaar steeds moeilijker kunnen ontlopen.

Momenteel telt Nederland ongeveer 15 wolven. Met enige regelmaat komen ze negatief in het nieuws als boeren hun schapen doodgebeten terugvinden. Schaapherder Lammert Niesing beschermt zijn schapen inmiddels met speciaal schrikdraad tegen de wolf. “Die wolf is er nu eenmaal. Ik zal ermee moeten leren leven.”

Dat de terugkeer van de wolf ook positieve gevolgen kan hebben, laat ecoloog Bjorn Mols op de Veluwe zien. Zo zouden wolven bijvoorbeeld indirect herten uit de buurt van wandelpaden kunnen drijven. Herten zijn de transporteurs van teken. En waar minder herten zijn, vind je significant minder teken.