Het Mariapad

Wist u dat er een Mariapad loop van Macharen naar Den Bosch, door Rosmalen? Het loopt via de Striensestraat.

Vanuit Macharen gaat men naar het zuiden over een voetpad langs het Burgemeester Delekanaal (verbinding met de binnenhaven van Oss), via een natuur¬gebied ontstaan uit de vroegere buitenbaden aan de rand van Oss, weer even naar het noorden langs de Meerdijk. Men mag hier ook over de graspaden lopen langs de oever van de Hertogswetering. Verder loopt men over de binnen¬wegen (fietspaden, echter niet vrijliggend); er zijn informatie¬borden en men loopt deels over regionale en lokale bewegwijzerde wandel¬paden. Via het oude dorp Teeffelen bereikt men weer een dijk langs een arm van de Maas en zo naar Lithoijen (beperkte horeca, overnachtingsmogelijkheid), met in de kerk een van de kleinste musea van Nederland (thema: het rijke roomse leven). Vanuit Lithoijen gaat men naar het zuiden naar Nuland, langs een monument voor de vroegere polder¬kerk van Nuland (verplaatst vanwege constante overstroming). In Nuland is er horeca en kan men doorlopen naar Motel Nuland. Vanuit Nuland gaat het naar het westen richting Rosmalen (NS-station, horeca) en verder naar de stads¬grenzen van Den Bosch. Overnachting eventueel in hotel Mercure vlakbij de route. Op de laatste dag loopt men dan naar de Sint-Jan in Den Bosch.

Eten en Drinken
Lithoijen: bakkerij / café het Centrum, Molenweg 24 (hoek Dorpsstraat), 5396 NA Lithoijen. Tel: 0412-481269
Nuland: in het dorp en motel Van der Valk Nuland: zie bij overnachting
Rosmalen: horeca rondom de Markt
Den Bosch: cafés en restaurants in het centrum en vlakbij de Sint-Jan.

Openbaar vervoer
Macharen / Lithoijen: openbaar vervoer is in dit gebied niet frequent. Op zondag helemaal geen bussen. Het vervoersbedrijf: www.arriva.nl Dichtstbijzijnde NS-stations: Oss, Rosmalen, Den-Bosch. De precieze vertrektijden zijn op te zoeken op internet.
Lijn 162: Oss CS, Teeffelen, Lithoijen, Lith (markt), Marenkessel, Den-Bosch CS
Frequentie: maandag-vrijdag: elk uur van 8-21 uur. Zaterdag: elk uur van 9-16 uur.
Lijn 262: Marenkessel, Lith, Teeffelen, Oss CS.
Frequentie: maandag-vrijdag: elk uur van 7-17 uur. Niet in het weekend.
Lijn 296: Oss CS, Teeffelen, Oijen, Macharen (kerkstraat), Megen (kapelstraat), Haren, Oss CS.
Frequentie: maandag-vrijdag: elk uur van 9-21 uur. Zaterdag: elk uur van 10-16 uur.
Alternatief is de Taxihopper. Die moet tenminste een uur tevoren besteld worden.
Tel: 0900-8294467. www.taxihopper.nl.
Rosmalen: bereikbaar vanuit Nijmegen en Den-Bosch met de trein. Het station ligt aan de route. (elk half uur, echter op zondag elk uur).
Nuland: Lijn 90 (Dorpstraat) naar Den Bosch: www.arriva.nl
Den Bosch: NS Station

Overnachtingsmogelijkheden onderweg:
Lithoijen: Berg Wellness. Engstraat 13, 5396 PR Lithoijen. T: 0412-482236.
Nuland: motel Nuland, Van der Valk, Rijksweg 25, Nuland. T.: 0900-8133
Rosmalen : (grens van Den Bosch): Hotel Mercure, Burg.Burgerslaan 50,
Rosmalen. T: 073-5219159 – F: 073-5216215 Email: H2112@accor.com
Den Bosch:
Hotel All-In, Gasselstraat 1, Den Bosch. Tel: 073 – 613 40 57. www.hotel-all-in.myweb.nl
Hotel Terminus, Boschveldweg 15, Den Bosch. Tel: 073 – 613 06 66. www.hotel-terminus.nl
Hotel Campanile, Goudsbloemvallei 21-25, Den Bosch. Tel: 073 – 642 25 25. www.campanile.com
Best Western Euro Hotel, Kerkstraat 56, Den Bosch. Tel: 073 – 613 77 77.
www.eurohotel-denbosch.nl
Jo van den Bosch, Boschdijkstraat 39a, Den Bosch. Tel: 073 – 613 82 05. www.jovandenbosch.nl
Mövenpick Hotel, Pettelaarpark 90, Den Bosch. Tel: 073 – 687 46 74.
www.moevenpick-s-hertogenbosch.com
Golden Tulip Hotel Central, Burg. Loeffplein 98, Den Bosch. Tel: 073 – 692 69 26.
www.hotel-central.nl
Stadshotel Jeroen Bosch, Jeroen Boschplein 6, Den Bosch. Tel. 073 – 610 35 56. www.stadshoteljeroenbosch.nl

Macharen – Teeffelen (5,5 km)
Van de Kerkstraat terug naar de provinciale weg (Dorpenweg). Loop terug naar de brug. Vóór de brug, rechts¬af weg oversteken het asfalt pad langs het Burge¬meester Delekanaal in. U volgt de wandelroute Macharen, aangegeven met wit/ gele markering; er zijn regelmatig informatieborden. Loop het pad uit (onge¬veer 1½ km). Het pad loopt met een bocht naar rechts uit op de Ossestraat. Linksaf (op fietspad) langs de roeivereniging en over de brug over de Hertogswetering. Loop ongeveer 400 m door (ga Oss niet in). Sla bij het Vogelreservaat links¬af een onverhard pad in (met blauwe paaltjes). Steek de Macharenseweg over, de Meerdijk op. (wandelen mag ook op het graspad langs de oever). Aan het einde van de Meerdijk rechtsaf de Oijenseweg inlopen. Na ongeveer 500 m is er weer een informatiebord. De weg wijzigt in Bernardweg. Na ongeveer 250 m, kruising, linksaf de Weteringstraat in. (Vanaf hier de wit/gele markering niet meer volgen). Rechts¬af de Hoefstraat in, die na een bocht naar links naar Teeffelen loopt. De Hoefstraat loopt uit op een driesprong, hier rechts aan¬houden, de Singel. Opnieuw een driesprong, weer rechts aanhouden. Aan de linkerhand een oude boerderij, de Brandhoeve. Voor de derde maal een driesprong, weer rechts aanhouden, de pastoor van Weerdtstraat. U komt uit bij de dorpskerk.

Teeffelen – Lithoijen (2.5 km) 
è Vervolg de pastoor van Weerdtstraat (die buigt naar rechts), steek de Beatrix­weg (N262) over en kom op de Lithoijense dijk. Op de dijk linksaf. Loop door tot aan de jachthaven. Ga rechtdoor over doodlopende weg en vervolg de route via het fiets­pad (bij bushalte) dat parallel loopt aan de provinciale weg JF Kennedy­baan (N625). Steek na ongeveer 100 m de weg over, naar de Lithoijensedijk. Volg het fiets­­pad, dat overgaat in een weg. Na ongeveer 250 m linksaf, via een trap, de dijk af naar de Batterijweg. Ga rechtsaf en volg de Batterijweg tot aan de Molen­weg. Ga rechtsaf, het Gemeintje in. Dit komt uit op het Prelaat van den Berg­­plein met kerk en klein museum (in de voormalige koorzolder van de kerk). Links ziet u het oude raadhuis en u loopt hier langs en slaat weer links de Dorp­straat in. Aan het eind van de Dorpstraat, aan de linkerhand, is er een bakker (café alleen in het weekend open). Einde Dorp­straat rechtdoor, straat oversteken, via bruggetje, langs Manege Maaslanders, naar de Weisestraat. Hier linksaf, een flinke wandeling over de weg naar Nuland.

Lithoyen – Nuland (10 km) 
è Deze Weisestraat voor 3.2 km volgen tot richtingwijzer, hier richting Geffen volgen. Na 0.9 km gaat U over de Lithoijensebrug, de weg heet nu Kepkensdonk. Deze 2.8 km volgen tot aan een kruising, met links een Zwarte Tractor, gaat u rechts de Nulandsestraat in. Deze volgen tot aan een T-splitsing. Hier linksaf de Kerkdijk inlopen, langs een monument voor de voormalige polderkerk van Nuland. Spoorweg oversteken en dorp Nuland inlopen. Kerkdijk wordt Kerkstraat. Deze volgen. Kerkstraat wordt Dorpstraat. Doorlopen tot aan de Duyn en Daelseweg, hier rechtsaf.

Nuland – Rosmalen (6 km)
Duyn en Daelsestraat gaat over in Elzenstraat, u verlaat het dorp Nuland. Recht¬door weg vervolgen. Elzenstraat gaat over in Waterleidingstraat. Bij rotonde de weg rechtdoor volgen, heet nu Oude Baan Oost. In bocht rechtsaf de T.M. Korten¬horstl¬aan inlopen. Bij volgende bocht de weg links aanhouden. Waar rechts de bebouwing eindigt, rechtsaf pad inlopen tot het spoor en hier links af het pad volgen. Spoor aan uw rechterhand houden. Bij spoorwegovergang de weg over¬steken (rechtdoor) en het pad vervolgen. Bij volgende spoorwegovergang rechts¬af, het spoor oversteken. Dit is de Deken van Roestellaan, (aan uw linkerhand is het station Rosmalen). Deze weg volgen (gaat over in Rodenborch¬weg). Loop door tot de Sint-Lambertuskerk (horeca rondom de Markt).

Rosmalen centrum – stadgrens Den Bosch (2 km)
Sla voor de Lambertuskerk linksaf, het voetgangersgebied in (kerkhof aan de rechterhand). Ga rechtsaf langs de ingang van de kerk, aan het einde de Schoolstraat linksaf in. Vervolgens de 1e weg rechtsaf, de Dorpsstaat in. Tweede weg linksaf; de Striensestraat. Deze vervolgen tot het einde en dan rechtsaf; Empelse weg (grote, drukke weg). Bij het grote kruispunt met stoplichten linksaf, de Bruistensingel en via viaduct A2 oversteken.

Stadsgrens Den Bosch – Sint-Jan, Den Bosch (5.5. km)
Na de viaduct linksaf, de Reitscheweg in. Op de Reitscheweg na ongeveer 100 meter rechtsaf, Heinis in. Dit is eerst een toegangsweg, later een voet/ fietspad. Het loopt slingerend door een natuurgebied. Volg dit pad (wordt later weer open¬gesteld voor overig verkeer). Je loopt steeds rechtdoor en gaat drie keer een voetgangersbrug over. Zijpaden negeren. (horeca: Eetcafe de Boer¬derij.) Na de derde voetgangersbrug, tegenover huis nummer 20 met klein herten¬kamp, linksaf omlaag. Rechtsaf de hoofd¬weg met fietspad volgen (Rom¬pers¬baan wordt Mgr Diepenlaan wordt Jan Schöffer¬laan). Eenmaal het viaduct onderdoor, heb je een direct zicht op de toren van de Sint-Jan. Het Kapelaan Koopmansplein oversteken en de doorgaande weg (Jan de la Bar¬laan) volgen. Brug over en meteen erna een ophaalbrug (Kasterensbrug) over. Op het kardinaal van Rossumplein links aanhouden en langs het standbeeld de Sint Josephstraat inlopen. Je loopt recht op de Sint-Jan af.